2015. aug. 23.

Futócipő fajták

NEUTRÁLIS

Normál vagy magas lábboltozatra. A neutrális futócipőkre jellemző a maximális talpközépi párnázottság. Ideális azoknak a futóknak, akik nem sarokra, hanem a talp középső részére vagy a lábfej elülső részére érkeznek. A lábfej természetes gördülését elősegítve nincs boltozati emelés ezekben a cipőkben – a stabil futócipőkkel ellentétben. Ez lehetővé teszi, hogy a normál vagy magas boltozatú lábfej a lehető leghatékonyabban és legkényelmesebben mozoghasson futás közben. (A boltívtámasz hiánya engedi a lábfej enyhe, természetes befelé gördülését, mely által tompul a becsapódás.) Az extra párnázottság szintén csillapítja az ütést, ezáltal megfelelő védelmet nyújt a lábfejnek és ízületeknek. Puhább érzésű futóélmény.
Tovább a neutrális futócipőkhöz.



STABIL

Alacsony lábboltozatra, lapos lábfejre (lúdtalp). A stabil futócipők sajátossága, hogy erősen stabilizálnak, ezáltal megakadályozzák a lábfej túlzott befelé dőlését és védenek a sérüléstől. A neutrális futócipőkkel ellentétben a pronáló lábú futóknak nem jó a túlzott csillapítás, megerősített támaszú boltívre illetve merevebb sarok részre van szükség. A túlzott befelé dőlés megterheli a bokát és a térdeket, így nagyobb a sérülésveszély. Keményebb érzésű futóélmény – ízületi problémákra hajlamosabbaknak.
Tovább a stabil futócipőkhöz.



MEZÍTLÁBAS

A mezítlábas cipők a legkevésbé vagy egyáltalán nem párnázottak. Ezek védenek a legkevésbé a talaj kihívásaival szemben. Általában nagyon vékony a talpuk és nincs bennük semmilyen boltozati támasz. Motiválják a talpközépi illetve a lábfej elülső részére érkezést. A becsapódás tompítására az izmokat használja - a térd, a boka és a gerinc védelmére. Általában nagyon könnyű, de minimális védelmet nyújtó cipők. Kezdő futóknak, sérülésre hajlamosabbaknak csak utcai viseletre ajánljuk!
Tovább a mezítlábas futócipőkhöz.

Mezítlábas



TEREP

Kifejezetten terepfutásra tervezett modellek. Speciális talpbordázat és különleges borítás jellemzi, ami megfelelő védelmet és tapadást nyújt a változékony talajon. A kialakított bordák gátolják a csúszást. Fontos, hogy a láb kiemelt védelmet kapjon a legkeményebb terepviszonyok között is. Fuss erdőben, sárban vagy kavicsok közt, terep futócipőben jöhet bármi!
Tovább a terepfutó cipőkhöz.






Szólj hozzá!