2015. aug. 23.

Hogyan válassz futócipőt?

Ahhoz, hogy megfelelő futócipőt választhass magadnak, először is ismerned kell futóstílusod, illetve lábboltozatod. Ezek alapján könnyen kideríted, hogy mely típusú futócipők is a legalkalmasabbak a te lábadra!




FUTÓSTÍLUSOK

Futás közben általában először a sarok vagy a talp középső része érkezik a földre, majd innen gördül tovább. A lábfej enyhén befelé dől, hogy végiggördüljön a talajon. Majd felemelkedik a sarok, és a lábujjhegy párnáinkról ismét elrugaszkodunk.

A lábfej földet érés közbeni lefelé és befelé fordulását pronációnak nevezik. Ez egy természetes folyamat, a lábfej ezáltal tompítja a talajjal való ütközést.

Az átgördülés íve lehet befelé dőlő, kifelé dőlő vagy egyenes, így különböző típusú pronációkról beszélhetünk:


1. befelé forduló – túlzottan pronáló

2. egyenes görbéjű – neutrális

3. kifelé forduló – szupináló

A pronáció fajtáját nagyban meghatározza a lábfej formája, a lábboltozat típusa.


LÁBBOLTOZAT TÍPUSOK

TIPP: Vizes teszt - A legegyszerűbben is elvégezheted otthon, csak lépj egy darab papírra vizes lábbal és vizsgáld meg lábfejed boltozatát.

1. ALACSONY LÁBBOLTOZAT, LAPOS LÁBFEJ (LÚDTALP)

Alacsony boltozati ív, a talp középső részének nagyobb része éri a földet. Laposabb lábfej, a boka inkább befelé dől.

Futás közben lábfejed hajlamos lehet a túlzottan befelé fordulásra, ezért jobban fennáll a sérülés veszélye (alsó végtagok, boka, térd). Olyan cipőt válassz, amely maximálisan tartja lábfejed. A talp középső része inkább kemény legyen, mint puha, így meggátolja a túlzott pronációt. A sarok rész szintén stabilan kell, hogy tartsa lábfejed, minimálisra csökkentve a lábfej hátsó részének elmozdulását.

Ajánlott cipők: stabil futócipő

2. NORMÁL LÁBBOLTOZAT

Normál boltozati ív.

Futás közben lábszárad és bokád vonala függőleges egyenes. A talp gördülése inkább egyenes vonalú, nem igényel megtámasztást. Vedd figyelembe, hogy hajlamos vagy-e sérülésekre, illetve miben kényelmesebb futnod, puhább vagy keményebb érzésű cipőben.


3. MAGAS LÁBBOLTOZAT

Magasabb boltozati ív, a talp középső részének kisebb része éri a földet. Magasabb lábfej, boka inkább kifelé dől.

Futás közben lábfejed hajlamos lehet kifelé fordulásra, lábboltozatod kevésbé tompítja a talaj becsapódását, ezért szintén fennáll a sérülés veszélye. Válassz jobban párnázott cipőt, mely ellensúlyozza lábfejed gyengébb ütéscsillapító képességét és engedi talpad természetes befelé gördülését. Nem ajánlott stabil futócipő, mely még inkább kifelé döntené lábfejed! Fontos, hogy lábad kényelmesen mozoghasson futás közben, ezért keress puha belsőjű, középtalp résznél kiemelten párnázott cipőt.

Ajánlott cipők: neutrális futócipő

TIPP: Használt futócipő teszt - Ha megvizsgálod korábban használt futócipődet, remek visszaigazolást kaphatsz, melyik futóstílusba is tartozol. Csak nézd meg a talp melyik része van inkább elkopva. Ha a cipőd belső oldala, akkor lábfejed valószínűsíthetően pronáló, ha a külső, akkor inkább szupináló.




MEGFELELŐ MÉRET KIVÁLASZTÁSA

Bármely cipőt is választod nagyon fontos, hogy megfelelő méretű futócipőt vegyél. Lábfejed mindig kényelmesen kell, hogy mozogjon futás közben a cipőben, még a legnagyobb terhelések mellett is, és arról se feledkezz meg, hogy a láb kissé megduzzad futás közben! Futócipőd legyen egy-két mérettel nagyobb utcai cipődnél!


1 Reply so far - Szólj hozzá

  1. a vizes talp trukk erdekesen hangzik, kripobalom amjd otthon. mit gondoltok a futocipok ar/minoseg fuggvenyerol? Egy kulfoldi oldalon olvastam egy felmerest ezzel kapcsolatban es elegge aggasztoan nez ki a helyzet. Itt olvastam rola: https://www.styledit.hu/a-nagy-labbeli-mustra-igy-vasarolj-tokeletes-futocipot-az-edzeshez-15130

    VálaszTörlés