2015. okt. 5.

Futócipő teszt - Nike Free 5.0

Tesztelő és cikkíró: Molnár Gergő - triatlonista


Nike-ban újra, méghozzá szabadon!

A Playmax jóvoltából egy Nike Free 5.0-t kaptam, hogy szétkoptassam a következő időszakban. Régebben futottam már Nike-ban, főleg Streak Zoom-ban, de az utóbbi évek Nike mentesen teltek. Most egy kis saroknyavalya vezetett oda, hogy edzőm tanácsára kipróbáljak egy Free-t.
Elsőre, annyit tudnék mondani, hogy Bomba. Bővebben, nagyon Bomba!! :)



Úgy tervezték a cipőt, hogy maximális szabadságot biztosítson a lábaidnak. Ezt segíti, hogy belül nincs varrás (zokni nélkül is kényelmes volt versenykörülmények között 10km-en), a lábfejed szépen ki tud terülni, mert elég szabad teret ad a cipő középső és elülső része.

A talprész futófelülete hatszögekből van kialakítva, így segíti a szabadabb gördülést a talajon. Gyakorlatilag minimálisat dolgozol a cipő talprendszere ellen (hagyja, hogy szabadon gördülj), hogy úgy fuss, ahogy akarsz. Ehhez persze nem árt, ha technikailag is jó úton haladsz, és képzett vagy. Ehhez jön még hozzá, hogy a cipő nagyon könnyű, ezért fontos a jó futóstílus, hogy ne legyen sérülés a dolog vége. Ez eddig oké, ami viszont nagyon meglepett, hogy ezek a kis hatszögek úgy tapadnak a betonhoz, mint ha szögesben futnék a pályán. Edzésen is versenycipőket használok, de itt a lábszár alsó izmai, és a boka, mint közvetítő, még nagyobb terhelést kap. Persze nem hitelbe kéri ezt a cipő tőled, mert ezért cserébe tényleg veszettül lehet benne rohanni. Élmény benne gyorsan futni!

Az első pár edzés, és egy verseny tapasztalata: nagyon jó, rugalmas, könnyű és gyors cipő (a fent említett maximális kényelem mellett!), viszont cserébe, speciális erőben és technikában a használónak is ott kell lenni a spiccen.

Az én véleményem szerint remek választás, ha gyakorlottabb futó vagy, és szeretnél gyorsulni. Emellé csak apró extra a tintakék szín, amibe azonnal szerelmes lettem. :)


Hogy mit bír hosszabb távon, arról hamarosan olvashattok.




Szólj hozzá!